NWWI / NHG taxatie

Een NWWI taxatie of een NHG taxatie of een gevalideerd taxatierapport betekend in feite dat het standaard taxatierapport van de taxateur door een extern validatie instituut wordt gecontroleerd oftewel gevalideerd. De kosten voor de validatie (controle) van het taxatierapport brengt het validatie instituut bij u in rekening via de taxateur.

Waarom deze validatie?

Het eerste instituut dat werd opgericht is het NWWI (Het Nationale Woning Waarde Instituut) en daarom staat een NWWI taxatie vaak synoniem voor een taxatie met validatie (gevalideerd taxatierapport) maar er zijn meer validatie instituten. Doel van het validatie instituut is het uitbannen van taxatiefraude middels het controleren van taxatierapporten en de zekerstelling van de plaatselijke bekendheid van de verschillende makelaars en taxateurs in de regio (in ons geval Leiden) van de te taxeren woningen en appartementen.

NHG taxatie

Of u via een taxatie instituut een taxatie moet (laten) valideren kunt u navragen bij uw hypotheekadviseur of bank. Deze verplichting voor validatie is in elk geval altijd van toepassing als u een hypotheek heeft met NHG. Een hypotheek met NHG moet dus in alle gevallen vergezeld gaan van een taxatie met validatie. De taxateur mag vervolgens zelf bepalen via welk validatie instituut het taxatierapport wordt gevalideerd.

Validatie instituut

Als het taxatie instituut de taxatie heeft gecontroleerd en goedgekeurd krijgt de taxateur het taxatierapport gevalideerd terug. Het taxatierapport wordt dan elektronisch of handmatig ondertekend waarna het instituut het taxatierapport beschikbaar stelt aan uw hypotheekadviseur en/of aan u als opdrachtgever.